2018. 08. 19. Gyermekvasút nyomában

Gyermekvasút nyomában éjszakai 20 km teljesítménytúra, 2018. augusztus 19.

A szentesi Szent Erzsébet Általános Iskola és Óvoda Gyalogkakukk túraszakkörének túrája

12 fő diák (10 hetedikes és 2 ötödikes) indult el az éjszakai kalandnak augusztus 19-én 16 órakor Szentesről.

A rajt 19:00 órakor volt a Hűvösvölgyi gyermekvasút-állomásról.

Már félre hétre ott voltunk a rajtnál, szép sor állt akkor is, hét órára legalább százan álltak sorban. A nevezés viszonylag gyorsan ment, négy asztalnál lehetett nevezni. Mi voltunk a bonyolult eset: 14 nevező egyszerre, és még számlát is kértünk :).

Megkaptuk az itinert, ami 20 oldal volt (egy ekkora túrán elég  általában 2-3 oldal), a pecsétgyűjtős papírt, amelyen 17 db pecsétnek volt hely, meg egy  elég nagy (A3 méretű) térképet, amelynek sok hasznát nem nagyon lehetett venni, hiszen csak a  vasútvonal volt rajta kiemelve. Nos, a túra nem annak a nyomvonalán halad, még ha voltak is bőven átfedések.

Az itiner (20 oldal!) elég bonyolultan fogalmazott, a kevesebb több lett volna (sötétben lapozgatva olvasni nem igazán élmény).

Az első pecsételőpont mindjárt az állomáson volt, pár méterre a rajt után.

Innen egy kisebb emelkedő, és utána egy nagyon meredek lejtő következett, amelynek a végén kiértünk egy rétre, és innen szinte 6-7 km-en keresztül majdnem folyamatos emelkedő.

Kis-Hárs-hegy, Nagy-Hárs-hegy, le a Szépjuhásznéhoz, aztán megint csak felfelé a János-hegyre.

Nem  volt egyszerű a terep, a hetedikesek bírták, de a két ötödikes lemaradt ? életük első hegyi túrája és első éjszakai túrája volt ? elég hősiesen teljesítettek!

A János-hegy után következett Makkosmária és a Virágvölgyi megálló.

A következő ellenőrzőponttól lett izgalmas a túra, a Disznófőtől (ez egy forrás, amely egy fém vaddisznófejből csordogál, maga a környezet elég elhagyatott, éjjel elég félelmetes).

Oda még oda találtunk, de  innen nem találtuk az irányt a Normafa felé, pedig, mint kiderült, elég közel van ? az itiner sem segített, hiszen a régebbiben benne volt egy mondat, ezt az újabb itinerből kihagyták, s így bolyongtunk sokadmagunkkal tanácstalanul a sötét erdőben….

Végül hallgatunk arra a tanácsra, hogy menjünk ki a műútra, és ott sétáljunk le a Normafáig.

Itt meg is találtunk a Székelykaput, amit említettek, hogy ott menjünk tovább. Igen ám, de merre, mert az itiner itt sem volt egyértelmű?

Szerencsére jöttek túratársak, aki tudták, hogy merre kell menni a következő ellenőrzőpontra, Csillebércre, velük tartottunk.

Illetve kiderült, hogy csak ketten, mert a többiek úgy lemaradtak? Éjjeli telefonálgatás a kísérőtanárokkal,

Végül beérkeztünk Csillebércre, a többi gyerkőc lemaradva, de okos gyerekek, véletlen találkoztak helyismerettel rendelkező felnőttekkel?.és csatlakoztak, így hamarosan ők is megérkeztek.

Itt már javasolták, hogy ennyi gyerekkel ne vágjunk neki az utolsó  előtti pontnak, mivel ott még a gyakorlott túrázók is elég gyakran eltévednek.

Normafa megállóhelynél úgy döntöttünk, hogy besétálunk a célba, és azt  a bizonyos pontot kihagyjuk.

Közben a lemaradtak is a Disznófőnél tévedtek el, így ők onnan már lesétáltak hozzánk a Normafa megállóhelyhez.

Innen szépen begyalogoltunk a célba. A szervezők azért odaadták az oklevelet és a kitűzőt, hiszen végül is  nem sok hiányzott a teljes teljesítéshez (az eltévedésekkel megvolt a 20 km :)).

Itt ettünk, ittunk (zsíros kenyér, tea) és megvártuk az éjjel fél háromkor közlekedő kisvonatot, amellyel visszamentünk Hűvösvölgybe, és utána fáradtan, de teli élménnyel hazabuszoztunk. A buszon senkinek nem kellett altatódal, sem mese :). Reggel 6-kor nagyon álmosan érkeztünk Szentesre?

A szervezők, mindenhol kedves és segítőkészek voltak, bár némi szalagozás még elkélt volna az útvonalon….

Érdekesség, hogy ezt a terepet kb. 80 %-ban ismerték a túravezető felnőttek (Márti néni és Miki bácsi), most jártuk be harmadszor, de eddig mindig éjjel, egyszer már megnézzük nappal is!

 

Elérhetőségeink

Címünk:

6600 Szentes, Erzsébet tér 1.

Igazgató:

Siposné Miskolczi Gyöngyi

Telefon: 63/561-140     

Mobil:: 20/823-1951

E-mail:

szenterzsebetisk@gmail.com

Óvodavezető: Remzsőné Lakos Mária

Az óvoda telefonszáma: 561-146

Csengetési rend

1. óra: 8.00-8.45

2. óra: 9.00-9.45

3. óra: 10.00-10.45

4. óra: 10.55-11.40

5. óra: 11.50-12.35

6. óra: 12.45-13.30

Főétkezés: 13.30-14.00

Alapítványaink

SZENT ERZSÉBET RÓZSÁI ALAPÍTVÁNY

Magyar Katolikus Egyház technikai szám:

0011

Bankszámlaszám:

57200031-10042009

Adószám:

18471052-1-06